Láska versus chemie


Co je vlastně láska? Milování? Na to nám odpoví jedině chemie. Ano, láska je jen chemie. V posteli vládnou jen hormony a chemie. Hormony a chemie svede dohromady milence, ale neudrží je po hromadě.

Na pocity, které máme v blízkosti milované osoby mají vliv tzv. přírodní opiáty. Největší zásluhu na pocitech štěstí s milovanou osobou má phenylethylamin C8H11N a dopamin, který zlepšuje náladu. Při prvním poblouznění, které je součástí každého mileneckého vztahu, je produkce těchto látek velmi velká. V tuto dobu s díváme jakoby přes růžové brýle. Tento koktejl lásky je tak silný, že na něm můžeme mít i závislost. To netrvá, ale věčně, jen chvíli. Časem se produkce těchto látek snižuje a nahrazují se hormonem endorfinem, toto může vést i k rozchodu. Pokud neustojíte konflikty.

Větší vazby vznikají až v době snížení tvorby chemikálií. Euforie se nahradí pocity bezpečí, zázemí a jiných. Toto se ovšem stává až po 16- 24 měsících vztahu. Poté vše záleží jen na nás, jestli jsme na opravdový vztah připraveni.

Srdce nemá se zamilováním nebo láskou nic společného. Mimochodem láska a zamilování jsou dvě rozdílné mocnosti. Zamilování je jen otázkou krátké doby a poblouznění.

Pamatuj: Hormony nás k sobě přitáhnou, ale pohromadě nás neudrží.

Pro mnohé lidi je to asi smutné zjištění, že láska není, je to jen chemie. Romantické dušičky, ale nepřesvědčí žádní vědci a jejich výzkumy. Tak se milujte a množte se.

P.S.
Podle nejnovějších výzkumů vědci zjistili, že zamilovanost může vydržet i celý život.



Žádné komentáře:

Okomentovat