Sophie Scholl



Narodila se jako čtvrté z šesti dětí v protestantské rodině. Od roku 1932 bydleli v Ulmu. Sophie Magdalena Scholová byla německá studentka a křesťanská pacifistka, členka nenásilné protinacistické skupiny Bílá růže, kterou poté s bratrem téměř vedla.


V únoru 1943 byla přistižena i s bratrem při šíření letáku po univerzitě, po chvíli se ocitli ve spárech nelítostného gestapa. Rozběhlo se neuvěřitelné psychologické vyšetřování mezi jí a jejím vyšetřovatel Robertem Mohrem. Sophie vinu pod tíhou důkazů přizná a tak začala hra o život.Byla postavena i s bratrem a přítelem Christofem Probstem před Lidový soud, kterému předsedal neslavně proslulý Roladn Fleisler. Byli odsouzeni za velezradu. Ve vězení měla Sophie poslední možnost napsat dopis na rozloučenou, dozvídá se, že pro ni nebude lhůta 100 dní do vykonání popravy, bude popravena okamžitě. Po sjetí gilotiny, vše zčerná....

Ona i její bratr se umístili na 4.místě v žebříčku největších osobností z řad německého národa. Na její téma a téma její skupiny bylo natočeno spoustu filmů.

Žádné komentáře:

Okomentovat