Princezna Diana


Chtěla se dožít vysokého věku, ale přesto zemřela mladá..

Jedna z nejznámějších osobností 20. století a
první manželka následníka britského trůnu prince Charlese, žena jejíž život končí tragicky po automobilové nehodě v Paříži v roce 1997, přichází na svět 1. července roku 1961 v Sandringhamu v Norfolku v Anglii v aristokratické rodinějako jedno ze čtyř dětí v aristokratické rodině – jejími rodiči jsou Edward John Spencer, vikomt Althorp(od roku 1975 hrabě John Spencer) a Frances Spencerová (rozená Rocheová) – v roce 1969 se manželství rozpadá a Diana zůstává v péči otce

Manželství prince Charlese a Lady Diany (ta po sňatku začíná používat titul Její královská výsost Princezna z Walesu) není šťastné – manželé jsou pod neustálým dohledem bulvárních novinářů, princ Charles pak začíná od poloviny osmdesátých let znovu navazovat důvěrný vztah se svou milenkou Camillu Parker Bowlesovou – manželství začíná být v krizi, která postupně vyvrcholí až k Dianinu pokusu o sebevraždu. V roce 1992 britská Královská rodina oficiálně přiznává, že Charles a Diana žijí odděleně, v roce 1996 je pak manželství za velkého zájmu bulvárních médií rozvedeno.

Svět ale nezná princeznu Dian


u pouze z titulních stran bulvárních plátků – princezna Diana je známá jako jedna z největších osobností charitativních hnutí osmdesátých a devadesátých let 20. století – jen namátkou: jen to právě princezna Diana, kdo se nechá v době panické hrůzy z AIDS vyfotografovat v roce 1987 s dítětem nemocným AIDS na klíně, významné je angažování se princezny Diany v boji proti nášlapným minám, velký prostor v Dianině životě má charita (blízký vztah ji pojí např. s Matkou Terezou ).


Ani po rozvodu s princem Charlesem neutichá zájem bulváru o osobu princezny Diany – tento zájem je nakonec Dianě osudný - 30. srpna umírá i se svým přítelem, arabským podnikatelem Dodim Al-Fayedem při autonehodě v Paříži – příčinou nehody je nepřiměřená rychlost, když se řidič snaží v tunelu ujet paparaziům. Vyšetřování nehody je definitivně uzavřeno v roce 2002, nicméně stále se vyskytuje mnoho nejasností,které vedou ke stále novým a novým konspiračním teoriím ohledně Dianiny smrti.

Dianina smrt (Diana není mrtvá ihned po nehodě, umírá až v nemocnici) a její pohřeb se pak stávají celosvětovou demonstrací lidství – smutečního obřadu ve Westminsterském opatství přihlíží po celém světě na 2,5 miliardy lidí. Lady Diana je pohřbena v Althorp Park, v Northamptonshire, na malém ostrůvku uprostřed jezera známém jako The Oval.


Princezna byla údajně před smrtí těhotná, sdělila to krátce před smrtí, otci svého přítele. Dnes můžeme jen všichni spekulovat co by se dělo kdyby nebylo té nehody.


Život princezny je také sepsán v knize s názvem Diana.

Žádné komentáře:

Okomentovat