Olga Havlová


Olga Havlová se narodila 11. července 1933 a zemřela 27. ledna 1996, byla první manželkou Českého prezidenta Václava Havla. Olga byla rozená Šplíchalová. Narodila se v Praze na Žižkově ve velké rodině. Vyučila se v Batově továrně, kde poté pak i pracovala. S Václavem pracovali v Divadle na Zábradlí. Poznali se v letech 1953. Svatba se konala v roce 1964.

V roce 1974 se stala spoluzakladatelkou Výboru na ochranu nespravedlivě stíhaných VONS. Tohoto roku také začala vést samizdatovou edici Expedice. Začátkem roku 1990 založila Výbor dobré vůle, jednalo se o pokračování VONSu. Od 23. září 1992 nese nadace název VÝBOR DOBRÉ VŮLE- NADACE OLGY HAVLOVÉ.

V roce 1991 byl v Norsku Olze udělen titul Žena roku ( jako první ženě bez norského občanství).V roce 1993 o ní byl natočen dokument v rámci prestižního cyklu GEN- Galerie elity národa Olga Havlová pohledem Olgy Sommerové. Jakoby ve stínu svého muže zastává Olga Havlová funkci, která je - jak ostatně i prezident v tomto díle GENu přiznává - neméně důležitá jako vystupovat v roli hlavy státu. Pohled na zakladatelku a nyní i předsedkyni Výboru dobré vůle připravila režisérka Olga Sommerová, v jejíž tvorbě zaujímá téma žen podstatné místo. V Nizozemsku v roce 1995 dostala dětskou cenu Baronka ze Země všech časů. Tohoto roku se stal Ženou roku v České republice a byla oceněna medaili Přemysla Pittera. Od roku 1995 uděluje její nadace Cenu Olgy Havlové lidem se zdravotním postižením, kteří i přes něj pomáhají dalším lidem.

Pobyty v nemocnici střídala Olga Havlová s prací ve výboru, mnozí kolem ní si neuvědomovali , jak je její situace vážná. Naposledy se objevila na veřejnosti na podzim 1995. Boj s rakovinou nakonec prohrála. Zemřela doma 27. ledna 1996.

Olga Havlová byla svérázná, skutečná osobnost, která si vedle svého charismatického manžela dokázala vydobýt své místo na slunci. V roce 1997 jí byl propůjčen Řád Tomáše Garrigue Masaryka in memoriam za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva.

V roce 2006 byl natočen k desátému výročí úmrtí dokument Paní Olga z cyklu Příběhy slavných. Život Olgy je také sepsán v knize. V Ostravě bylo založeno Gymnázium Olgy Havlové.


Původní prohlášení Výboru dobré vůle:

Působit na morální vědomí společnosti, upozorňovat na nedostatky v sociální politice státu a na nedostatky v práci sociálních, zdravotnických, školských a jiných institucí.


Napomáhat organizačně i finančně podle svých možností v konkrétních případech, kterých se nemůže ujmout žádná jiná organizace nebo zařízení.


Podporovat a brát v ochranu nově vznikající humanitární projekty.


Nekomplikuj věci nadbytečným myšlením.


Žádné komentáře:

Okomentovat